Casa Dosoftei supranumită şi Casa cu Arcade este o construcție ce datează din secolul al XVIII-lea, fiind situată în centrul orașului Iași, în apropiere de Vechea Curte Domnească. Începând cu anul 2015 Casa Mitropolitului Dosoftei a fost inclusă pe lista monumentelor istorice ale județului Iași, în prezent, aici fiind situată secția de literatură veche a Muzeului Literaturii Române din Iași.
Casa Dosoftei inițial era parte componentă a Bisericii Sfântul Nicolae Domnesc, fiind inclusă în zidul de incintă de pe latura nordică, care în prezent nu se mai păstrează. Datorită porticului cu cinci arcade, clădirea este cunoscută și sub denumirea de Casa cu Arcade. Istoricii nu au căzut încă de acord în ceea ce privește perioada din care datează construcția. Spre exemplu, Orest Trafali în articolul Curțile domnești din Iași, scria că această clădire a fost construită în vremea domniei lui Alexandru Lăpușneanu. În schimb, Nestor Vornicescu și Petru Comarnescu sunt de părere că aici ar fi avut reședința Mitropolitul Dosoftei Barila, în incinta construcției funcționând prima tiparniță din Moldova.
Cercetările arheologice efectuate între anii 1966-1968 infirmă însă aceste ipoteze. Prin urmare, istoricii Ioan Caproșu și Dan Bădărău au ajuns la concluzia că această clădire a fost construită după anul 1677, când a fost refăcut zidul de incintă al Bisericii Sfântul Nicolae Domnesc.
Casa Dosoftei este construită în totalitate din piatră având o formă cubică, pe fațada frontală fiind prevăzute 5 arcade în plin cintru. Se crede că aceasta a fost locuința unui negustor, arhitectura sa fiind o dovadă în acest sens, deoarece, în partea posterioară a locuinței era divizată în patru încăperi care se crede că serveau drept depozit pentru mărfuri, în timp ce galeria deschisă pe arcade era spațiul în care mărfurile erau expuse pentru a putea fi vizualizate de către cumpărători. Ca stil arhitectonic casa se aseamănă foarte mult cu dughenele din vechile cartiere ale Istanbulului. Construcția a fost restaurată între anii 1966 – 1969, de către Direcția Monumentelor Istorice.
Lasă un răspuns