Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” tocmai a anunţat trecerea în nefiinţă a profesorului Ioan Caproșu. Ioan Caproșu s-a dedicat cercetării perioadei medievale și premoderne românești.
A fost un important editor de documente slave și românești privitoare la istoria Iașilor și a Moldovei. A făcut parte din Comitetul național de redacție al colecției Documenta Romaniae Historica.
Ioan Caproșu s-a născut la data de 26 august 1934, în comuna Mitoc din județul Dorohoi. A absolvit cursurile Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. După absolvirea facultății, a rămas în cercetare (la Institutul Xenopol din Iași), pentru a trece apoi in învățământul superior, astăzi având gradul de profesor universitar.
Cercetările sale s-au axat asupra istoriei economice și sociale, astfel văzând lumina tiparului: O istorie a Moldovei prin relațiile de credit până la mijlocul secolului al XVIII-lea și Relațiile economice ale Brașovului cu Moldova. Orașul Iași îi datorează lucrările Documente privitoare la istoria orașului Iași (în zece volume) și Iașii vechilor zidiri până la 1821, în colaborare cu Dan Bădărău. Sub atenta sa îndrumare s-a dezvoltat generații excepționale de editori de documente și istorici, precum Petronel Zahariuc, Maria-Magdalena Székely, Laurențiu Rădvan și mulți alții.
Dumnezeu să-l odihnească!
Lasă un răspuns