
Oraşul Iaşi a fost timp de aproape trei veacuri capitala Moldovei, însă nu s-a bucurat doar de o covârșitoare importanță politică, ci a excelat și din punct de vedere cultural. Trecând drept o adevărată Capitală a Culturii, Iașul este un oraș înțesat de clădiri istorice și lăcașuri de cult cu sute de ani vechime.
- Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi este cea mai veche instituţie de învăţământ superior din România continuând, din anul 1860, o tradiţie a excelenţei şi inovaţiei în educaţie şi cercetare.
- Prima carte tipărită în provincia istorică Moldova, Cazania lui Varlaam, a apărut în Iaşi în anul 1643, fiind tipărită la tipografia instalată la Mănăstirea Trei Ierarhi din Iași.
- La Iaşi, se pune în scenă primul spectacol muzical în limba română: Cantata pastorală sau Serbarea păstorilor moldoveni, de Gheorghe Asachi.
- Bojdeuca lui Ion Creangă este primul muzeu memorial literar din România, fiind inaugurat în data de 15 aprilie 1918.
- Grădina Botanică din Iaşi este prima grădină botanică de acest fel din ţară, înfiiţată de naturalistul Anastasie Fătu. A rămas până astăzi cea mai mare grădină botanică din România şi una dintre cele mai mari şi frumoase din Europa.
- Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” este primul teatru naţional românesc, inaugurat la 1 decembrie 1896. La aceeași dată s-a inaugurat și uzina electrică a teatrului, acest moment reprezentând şi începutul iluminatului electric în Iaşi.
- Iașiul este numit și orașul celor șapte coline, fiind amplasat între Cetățuia, Galata, Copou, Bucium-Păun, Șorogari, Repedea și Breazu.
Lasă un răspuns