Părintele Calistrat este în centrul unui scandal imens, aceasta după ce a fost filmat lovind o femeie chiar în curtea Mănăstirii Vlădiceni. Slujitorul Domnului nu are un trecut liniştit, acum circa 20 de ani în urmă fiind la un pas de caterisire. S-a ales însă doar cu decăderea din treaptă.
Acesta a fost oprit de la slujire pentru mai bine de şase ani, din 2009 reîntorcându-se cu drepturi depline în preoţie. „Rechizitoriul” făcut atunci de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi publicat de Patriarhie este fără echivoc: Calistrat Chifan a stârnit răzmeriţe oriunde a fost postat călugăr, a schimbat trei mănăstiri, iar în final, la Bârnova, a format o reţea în care transforma tineri, unii minori, în călugări, fără acceptul Bisericii.
În martie 2003, Patriarhia a simţit nevoie să publice acest comunicat pe formatul unui rechizitoriu tocmai pentru că, la fel ca astăzi, susţinătorii preotului Calistrat Chifan deveniseră agresivi şi făceau proteste chiar în curtea Mitropoliei din Iaşi. De altfel, chiar în debutul comunicatului, se precizează că faptele preotului sunt prezentate pentru a lămuri cazul său şi „cunoscând tulburările sufleteşti prin care trec unii credincioşi, susţinători ai Ieromonahului Calistrat Chifan”.
Încă de la intrarea în Mănăstirea Sihăstria, din judeţul Neamţ, unde şi-a început activitatea fiind călugăr, Calistrat era acuzat atunci de Mitropolie pentru că nu aducea ascultare stareţului. Cazul a ajuns chiar şi în presa din Iaşi, părintele arhimandrit Victorin povestind că nu se poate înţelege că călugărul Calistrat. Mai ales după ce acesta a încercat să pună mâna pe mănăstire şi să o controleze el.
„Starea de neascultare s-a arătat mai ales după Revoluţie când, împreună cu monahul Iustinian – monah care, la rândul său, datorită neascultării şi firii violente, a provocat cu câţiva ani în urmă un scandal de proporţii la Mănăstirea Văratec – ierom. Calistrat a încercat să răstoarne ordinea tradiţională din această mănăstire, act condamnat de toţi marii duhovnici ai Sihăstriei”, au precizat cei de la MMB.
Aici apare şi menţiunea legată de caracterului violent al călugărului de atunci – Calistrat Chifan – care, conform comunicatului, a bătut un cal până la ucis pe timpul şederii la Mănăstirea Sihăstria. Plecarea de acolo a fost de-a dreptul o alungare din comunitate, moment în care monahul de atunci, Calistrat Chifan, se retrage la Mănăstirea Dragomirna din judeţul Suceava, alături de un prieten al său, ieromonahul Antonie Câmpanu.
„Prin bunăvoinţa şi clemenţa IPS mitropolit Daniel, li s-a îngăduit să se aşeze în Mănăstirea Bârnova, de curând înfiinţată, iar ierom. Antonie a fost numit stareţ. Deoarece era mare nevoie de preoţi slujitori, IPS Daniel a hirotonit preot pe ierodiaconul Calistrat, deşi acesta era doar absolvent al unui liceu agricol, cu rezultate foarte modeste – după propria-i mărturie – neavând nici un fel de studii teologice. De altfel, încercările sale de a promova examenul de admitere la Facultatea de Teologie au eşuat datorită pregătirii insuficiente”, se precizează în textul citat.
Proaspăt uns preot la Mănăstirea Bârnova, între foştii prieteni, Antonie şi Calistrat, se naşte un conflict puternic, după ce Calistrat nu vrea să respecte regulile din mănăstire. În urma conflictului, Calistrat a fost mutat la Schitul Dagâţa, iar stareţul Antonie la Mănăstirea Bucium. Preotul Calistrat a reuşit însă să rămână la Bârnova, după ce noul stareţ numit, Paisie Furdui, a insistat pentru rămânea sa acolo. Nu a durat mult până când părintele Calistrat s-a întors la obiceiurile sale de dezbinare, conform Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei: a fost neascultător, nesupus, a făcut slujbe fără binecuvântare şi a dezbinat oastea mănăstirii în două tabere, manipulându-i inclusiv pe credincioşii care frecventau această mănăstire.
Toate aceste fapte i-au atras pedeapsă din partea Mitropoliei: a fost oprit de la slujire şi decăzut din treaptă, ultima etapă înainte ca caterisire. Atunci a început să ţină slujbe pe ascuns, într-o casă din Bârnova.
„Dar ierom. Calistrat nu s-a supus nici de această dată, continuând să săvârşească Sf. Liturghie într-o casă particulară din satul Bârnova şi, mai mult decât atât, încercând să-şi creeze o masă de manevră atât împotriva stareţului său, cât şi a Mitropoliei, călugărind în secret un număr de tineri, majoritatea dintre ei teologi şi seminarişti, şi cultivând în sufletele şi minţile ucenicilor săi resentimente faţa de ierarhia bisericească şi faţă de clerul de la parohii”, se mai punctează în comunicatul citat.
În februarie 2003, la Mitropolie au fost depuse mai multe plângeri împotriva sa, inclusiv el, chemat la apel, recunoaşte în scris mai multe dintre învinuirile aduse. Atunci a fost oprit de la săvârşirea oricărei Sfintei Taine pe perioadă nedeterminată, până când va arăta „ascultare pocăinţă şi îndreptare”. Aparent, preotul le-a arătat şase ani mai târziu, la scurt timp după ce mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a venit IPS Teofan.
Peste toate aceste acuze din 2003, a fost şi una materială, enumerată tot de mitropolie: faptul că acesta îşi însuşea pentru uz personal din bunurile aduse mănăstirii de către credincioşi, fiind acuzat şi de faptul că le divulga secretele spuse în timpul spovedaniei.
Murgu Veronica a zis
Părintele Calistrat ajută fff multă lume, este un Om cu suflet mare!
Dtră care ați publicat acest articol, ați avut greutăți , așa să nu știi încotro să apuci?
Cînd te ajută așa un Om, ce spuneți ?, este Omul lui Dumnezeu, nu știi cum să mulțumești!
Trebuie să vedem miile de fapte bune ale Părintelui!
Caracterizarea care i-ați cules-o din diverse minți , poate fi într-o bună zi întoarsă , în aceeași măsură și dtră sau altor persoane care se cred sfinți!
Aici se vede că cineva îi poartă sîmbetele, dar uită un lucru, Dumnezeu este mai mare decît Mamona, Dumnezeu și Măicuța Domnului să-l apere că noi, oamenii de rînd, avem nevoie de Îndrumările, rugăciunile și Binecuvîntările Părintelui Calistrat!
Doamne ajută!
Julien a zis
Un nenorocit..golan..preot mafiot..