Radu Rosetti, născut la 14 septembrie 1853, la Iaşi, a fost om politic, istoric, genealogist şi scriitor. Radu Rosetti a fost fiul logofătului Răducanu Rosetti şi a domniţei Aglaia Ghica. Omul politic şi istoricul Radu Rosetti şi-a petrecut copilăria și o parte din tinerețe la Căiuți(Oneşti), moșia familiei sale. Despre părinţii săi acesta scria: „Amândoi părinții mei aveau o memorie admirabilă și erau niște povestitori neîntrecuți. În lungile seri de iarnă ne țineau pe noi, copiii, pe profesori, pe guvernante și pe musafirii zilei ceasuri întregi sub farmecul povestirilor lor, făcând să treacă pe dinaintea ochilor noștri icoanele unui trecut la care luaseră parte sau auziseră amănunte din gura bătrânilor lor. Ce păcat că, pe urmă, când îmi dau sama de prețul acelor povestiri și îmi aduc aminte încă bine de ele, nu le-am notat, lăsând să se piardă o mulțime de amănunte neprețuite pentru istoria noastră politică, socială și economică în veacul trecut!”. Se pare că de la aceştia a moştenit şi el iubirea pentru istorie pe care a transmis-o mai departe fiului său Radu.
A urmat studiile în Franța și Elveția, unde, în anul 1873, a obținut bacalaureatul în științe. În anul 1876 se căsătorește cu Smaranda Bogdan, cu care a avut patru copii: Radu, Henri, Eugeniu și Magdalena.
Cariera sa politică nu a fost foarte prodigioasă, fiind pentru scurt timp prefect de Roman și Brăila, deputat, director general al închisorilor, director al departamentului „Lucrări speciale și istorice” din cadru Ministerului de Externe şi membru în delegaţia pentru stabilirea frontierelor cu Ungaria. În schimb, a fost un istoric de reală valoare, un bun povestitor, romanul său de debut, Cu paloşul, fiind premiat de către Academia Română în 1906.
Printre scrierile sale cele mai importante se numără: Acte și legiuiri privitoare la chestia țărănescă, Pământul, sătenii și stăpânii în Moldova, Pentru ce s-au răsculat țăranii, Acțiunea politicii rusești în Țările Române: povestită de organele oficiale franceze, Amintiri, Cu paloșul: poveste vitejească, Povești moldovenești şi altele.
Lasă un răspuns