Politistii au descins in dimineata zilei de luni, 15 martie, la Maternitatea “Cuza Voda” din Iasi, în vizor fiind luaţi mai mulţi medici. Perecheziţia are legătură cu o culpă medicală, în urma căreia o femeie însărcinată în 35 de săptămâni ar fi născut un bebeluş mort. Femeia acuză medicii de la Cuza Vodă că ar fi întârziat operaţia, ceea ce a făcut ca bebeluşul să moară sufocat.
În cursul zilei de astăzi, 30 de procurori au venit pentru a verifica evidentele scrise, calculatoarele, inclusiv calculatorul meu personal pentru a verifica informaţii legate de cazul Leahu Mihaela. Doamna Leahu Mihaela, la 36 de săptămâni de sarcina s-a constatat decesul ultrauterin a fătului. Moartea intrauterină a fătului este citată şi în maternităţile de la Paris şi în maternităţile de la Fălticeni pentru că este o situaţie neplăcuta pentru medici şi familie dar sunt zeci de cauze care pot declanşa moartea fătului. Sunt acuzaţi câteva cadre medicale, colegi medici care au examinat-o pe această gravidă la 35 şi 36 de săptămâni de sarcină.
În momentul acestor examinări, doamna respectivă nu avea contracţii uterină, nu avea naştere declanşată şi fiind la a treia naştere, fătul îşi schimbă poziţia în cursul zilelor. Într-o zi poate fi prezentaţie . Doamna respectivă s-a prezentat la ultima consultaţie, fătul fiind în prezentaţie transversă, nu avea membrane rupte, nu avea nicio indicaţie de internare. Noi suntem în situaţie de COVID-19, nu avem locuri şi suntem în situaţie suprasolicitată. Doamnele doctor care au examinat această pacientă au luat legătura inclusiv cu mine în calitate de şef de secţie. Nu am acceptat internarea acestui caz. În cursul evoluţiei s-a constatat oprirea în evoluţie a sarcinii. Cazul este în atenţia Colegiului medicilor, în atenţia procuraturii. Se vor cer nişte expertize ale unor oameni care se pricep în obstretică şi ginecologie. Concluziile vor fi prezentate atunci.
De fiecare dată când a venit s-a constatat că fătul era viu şi nu avea niciun motiv de internare. După ultima examinare, femeia a stat acasă 2-3 zile, iar după 3 zile a constatat absenta mișcărilor fătului. Ulterior s-a internat la Maternitatea Cuza Vodă pentru a se aprecia care este evoluţia sarcinii. A insistat ca să nască prin cezariană, nu am fost de acord cu acest lucru la a treia naştere şi doamna a născut în prezentaţie craniană. Fătul s-a orientat în poziţia optimă pentru naştere. I-am asigurat analgezie peridolară, confortul cel mai bun. Eu personal am avut 10-15 sarcini cu oprire evoluţie. Eu ştiu prin ce trece şi doctorul, şi familia dar şi femeia. I-am asigurat tot confortul necesar naşterii deşi ea solicita cezariană.
Deşi mama îi acuză pe medici de malpraxis, Prof.univ.dr. Mircea Onofriescu consideră că este vorba de moarte intrauterină.
Mama are acuzaţii de malpraxis, adică medicii nu au rezolvat şi monitorizat corespunzător sarcina. Cauza decesului nu se ştie. La necropsie nu s-au găsit elemente care să spună că a avut o malformaţie, probleme la cordon. Lumea trebuie să înţeleagă că există moarte intrauterină a fătului, aşa cum există moartea nou-născutului. Se poate întâmpla. Sunt situaţii neplăcute pentru lumea medicală, iar corpul medical nu a avut nicio vină în rezolvarea acestui caz. Ea a venit cu sarcină oprită în evoluţie de 48 de ore, am constatat acest lucru şi am internat-o. A fost anchetă internă, am discutat cazul cu toţi colegii medici, iar cazul este discutat inclusiv la Colegiul Medicilor. Au fost chemaţi, atât familia cât şi doctorii implicaţi pentru a discuta. S-a solicitat expertiza unor experţi, aşa cum şi procurorii vor solicita acest lucru, a explicat Prof. univ. dr. Mircea Onofriescu.
Lasă un răspuns