Cea mai veche clădire a municipiului Paşcani, Palatul Cantacuzino-Paşcanu, datând din 1650, urma să fie consolidată şi restaurată cu bani europeni, scrie ziaruldeiasi.ro
Contractul de finanțare a fost semnat de mai bine de un an și jumătate, în martie 2019, iar lucrările ar fi trebuit finalizate în 2022. Clădirea însă stă în continuare să se dărâme. Un apel disperat am primit pe mail-ul redacției: „Faceți, vă rog, ceva pentru Palatul Cantacuzino-Paşcanu“. Mesajul a fost însoțit de fotografii realizate zilele tecute.
Palatul a fost construit pe la 1650 de către vistiernicul Iordache Cantacuzino şi refăcut o sută de ani mai târziu, după ce fusese distrus de polonezi.
Până la naţionalizarea de către regimul comunist, a aparţinut mai multor familii boiereşti (Balş, Rosetti-Roznovanu, Moruzi), iar în final unui descendent al Brătienilor, respectiv istoricului Gheorghe Brătianu.
Palatul a fost revendicat şi retrocedat în 2005 descendenţilor ultimilor proprietari. Până în 2011, în clădire a fost sediul Palatului Copiilor – la fel ca imobilul – „frate“ din municipiul Iaşi, proprietate cândva a aceleiaşi familii. Cel din Iaşi a fost restaurat pe parcursul a aproape zece ani.
În lipsa resurselor financiare necesare întreţinerii clădirii, proprietarii au fost de acord să cedeze clădirea Primăriei Paşcani la sfârșitul anului 2012, împreună cu tot terenul din jur de aproape 7000 mp. În martie 2019, primarul Dumitru Pantazi şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei, au semnat contractul de finanţare pentru restaurare. De atunci nu s-a mai întâmplat nimic.
Citiți mai multe pe ziaruldeiasi.ro
Lasă un răspuns