Primăria Iași s-a gândit la un scenariu pentru ca elevii să poată începe din septembrie școală. În acest scop o soluție ar fi creşterea normelor didactice și apelul la sprijinul elevilor de la Liceul Pedagogic. În acelaşi timp, la triajul epidemiologic ar trebui să participe şi rezidenţi sau studenţi din ani terminali de la UMF. Primarul Mihai Chirica este de părere că ar trebui testat întreg corpul profesoral, iar costurile testării cadrelor didactice şi majorarea salariilor acestora ar trebui să fie asigurate de stat. Mai mult, primarul consideră că ar trebui testaţi şi profesorii din universităţi. „Este un moment foarte important pentru noi românii. Este prima dată când începe şcoala într-o pandemie, prin urmare nu ar trebui să o lăsăm la cheremul cuiva”, a susţinut Mihai Chirica.
Mihai Chirica este de părere că și profesorii universitari ar trebui testați, iar elevii liceelor pedagogice ar trebui să se ofere voluntari pentru a ajuta la predarea în ciclul preşcolar. Deciziile acestea au fost luate în urma unor discuții purtate cu echipa de inspectori ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.
„Problema este dacă tehnic se implică Direcţia de Sănătate Publică. Am avea nevoie de tot suportul Direcţiei de Sănătate Publică şi eu sunt convins că o să-l şi primim. Este un moment foarte important pentru noi românii. Este prima dată când începe şcoala într-o pandemie, prin urmare nu ar trebui să o lăsăm la cheremul cuiva. Dar ce facem cu primarii unor comune mici, care nu au bani nici măcar pentru lumină, apă sau gunoi? Prin urmare trebuie să fie o asumare la nivel naţional şi mi se pare un act de mare responsabilitate”, explică Chirica, care a adăugat că, în opinia lui, ar fi nevoie şi de o testare periodică.„Ne gândim şi la cât costă un tratament, versus o testare periodică. Sau cât costa un test versus o carantină. Toată această comparaţie duce spre o testare periodică care cred că ar trebui făcută”.
Elevii din ciclul preșcolar vor face cursuri cu același educator, care va trebui să depună un efort suplimentar, pentru care va fi plătit din bugetul de stat.„Practic, sarcina grea cade pe umerii educatorului care va trebui să suporte ore suplimentare pentru educarea întregii grupe, a întregii clase, printr-o succesiune de subgrupe, asfel încât să-i putem avea pe toţi, legaţi unul de celălalt, dar în cadrul unui ciclu complet, pe parcursul unei zile cu un singur educator”.
Și în cazul învățământului primar, toți elevii vor trebui să fie prezenți la școală: „Şi la învăţământul primar s-a luat în discuţie, în primul rând, varianta ca toţi elevii să fie prezenţi la şcoală, dar nu în acelaşi timp pentru că nu vor încăpea în aceeaşi sală de curs cu măsurile de distanţare. Aşa încât fiecare clasă va fi şi ea împărţită la rândul ei în două sau cel mult trei grupe şi vor putea utiliza, pe parcursul întregii zile, partea educativă într-un contact direct cu acelaşi educator”, explică edilul. Practic, un învăţător va trebui să ţină zilnic aceeaşi lecţie de două sau de trei ori. Pentru a fi răsplătit, Chirica crede că e de responsabilitatea Statului român să face acest lucru, prin modificarea Codului muncii. Totodată, grupele de elevi vor învăţa prin rotaţie de dimineaţă şi după-amiază şi cere părinţilor să înţeleagă că vor trebui să îşi facă programul în funcţie de aceste schimbări.
Se vor vedea nevoiți să se prezinte în mod obligatoriu la școală și elevii de clasa a VIII-a. În cazul celor de gimnaziu, elevii vor fi împărţiţi în două sau trei grupe, se ia în vedere varianta diminuării orei de curs, condesarea pauzelor şi învăţarea în schimburi, de dimineaţă şi de după-amiază. De asemenea, se doreşte indentificarea de spaţii private, pe care şcolile să le închirieze, toate costurile urmând să fie suportate de Primărie. De asemenea, au fost identificate şcoli cu clase excedentare unde ar putea fi transferaţi elevi de la alte şcoli.
Elevii de liceu ar putea avea ore și sâmbăta, accentul punându-se pe elevii din anii terminali.
Citiţi mai multe pe: https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/scenariul-primariei-toti-copiii-la-scoala-toti-dascalii-testati-cursuri-inclusiv-sambata–262501.html
Lasă un răspuns