Specialiști din domeniul medical din trei județe din România și din patru raioane din Republica Moldova vor oferi sprijin pentru copii cu vârsta până la trei ani și pentru femei însărcinate în ultimul trimestru prin vizite la domiciliu, cu scopul de a reduce potențiale riscuri sociale și îmbolnăviri care ar putea fi, astfel, prevenite, scrie ziaruldeiasi.ro
Aceste acțiuni vor avea loc în cadrul proiectului transfrontalier „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”, care este implementat de „Asociația Obștească Copil, Comunitate, Familie” în parteneriat cu Fundația Star of Hope România, în perioada 1 aprilie 2020 – 30 septembrie 2021. Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), prin intermediul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.
Estimativ, 1700 de copii și femei însărcinate vor beneficia de pe urma activităților desfășurate în cadrul proiectului. Cele două țări, România și Republica Moldova, urmează să facă schimb de bune practici pentru ca asistența medicală primară să fie adaptată necesităților populației.
Studiile demonstrează că vizitele la domiciliu, implementarea strategiei Reabilitare Bazată pe Comunitate contribuie la reducerea numărului de copii incluși în sistemul de protecție socială, îmbunătățirea autonomiei și eficienței economice a familiei, dezvoltarea abilităților parentale etc. De asemenea, contribuie la dezvoltarea „comunităților incluzive” care să se analizezese pe sine, comunități care îşi asumă responsabilitatea de a aborda barierele existente de participare activă a copiilor cu dizabilităţi, cu întârzieri în dezvoltare.
„De ce Reabilitare Bazată pe Comunitate (Community Based Rehabilitation)? În ciuda progreselor înregistrate în ultimii ani, încă există mulți copii cu dizabilități, întârzieri în dezvoltare care nu beneficiază de servicii diagnostic, intervenție timpurie, recuperare şi cărora nu li se asigură o participare egală la educaţie, dezvoltare în propria comunitate. Reabilitarea bazată pe comunitate este o strategie din cadrul dezvoltării generale a comunităţii, pentru reabilitarea, egalizarea şanselor, incluziunea socială a tuturor copiilor cu dizabilităţi”, a menționat Gabriela Răducanu, director programe Fundața Star of Hope România.
Citiți mai multe pe ziaruldeiasi.ro
Lasă un răspuns