Echipele de specialişti ale Spitalului de Boli Infecțioase au realizat două studii în urma cărora se fac cunoscute și alte simptome ale infecţiei cu noul coronavirus decât cele foarte cunoscute. Prin urmare, persoanele infectate cu noul coronavirus s-ar confrunta cu erupții cutanate și cu tulburări digestive, acestea din urmă fiind de multe ori neglijate de persoana în cauză.
Cele două studii realizate de specialiştii de la Spitalul de Boli Infecţioase, au fost coordonate de directorul medical al instituţiei, Carmen Manciuc, şi medicii Aida Bădescu, Cătălina Mihaela Luca şi Andrei Vâţă, la care au contribuit şi alte cadre medicale. Primul studiu a fost realizat în perioada aprilie-iunie, iar din investigarea mai multor subiecți rezultă că: “manifestările cutanate ale infecţiilor virale încep să fie raportate la pacienţii cu COVID-19, aceste manifestări având ocazional valoare diagnostică sau prognostică. Cele mai frecvente manifestări cutanate sunt: erupţiile morbiliforme, urticariere, veziculare, leziuni acrale şi erupţii liveoide. Unele dintre aceste manifestări cutanate apar înaintea semnelor şi simptomelor asociate mai frecvent cu COVID-19, ceea ce sugerează că ar putea prezenta semne de COVID-19”.
Studiul a vizat 76 de pacienți, dintre care 14 au avut erupții, 28 au prezentat rash (urticarie tranzitorie – n.r.), 4 pacienți s-au confruntat cu erupţii morbiliforme (asemănătoare celei care apare la unii pacienţi în urma administrării de antibiotic) , la 3 subiecți s-au constat cazuri de purpură acrală (aici apare ceea ce infecţionştii numesc degetul COVID – piciorul arată ca un picior degerat), iar la 8 cazuri s-au observat exanteme virale (infecţie virală care apare de regulă la copii cu vârste între 6 luni şi 2 ani).
Studiul arată că majoritatea leziunilor apar pe trunchi și membre. Vârsta medie a pacientului care a prezentat astfel de simptome a fost 53,6 ani, bărbaţii reprezentând 68% din cazuri. “Am avut astfel de simptome inclusiv în rândul copiilor diagnosticaţi cu COVID 19. Au fost patru astfel de cazuri, toate însă au avut o evoluţie foarte bună şi au fost externaţi ca vindecaţi”, a mai precizat Carmen Dorobăţ. Simptomele cutanate pot apărea fie înainte de depistarea virusului, fie în perioada în care pacientul se află internat.
În cel de-al doilea studiu realizat de medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase s-a descoperit că durerile digestive sunt un alt semn al infectării cu noul coronavirus. În urma studiului, medicii ieşeni au ajuns la concluzia că unii pacienţi pot prezenta simptome gastrointestinale fără febră, sau manifestări respiratorii care ar putea să fie trecute cu vederea. În urma evaluării tuturor celor 198 cazuri confirmate de infecţie cu noul coronavirus internate în perioada 4 martie – 31 aprilie, s-a observat că 198 cazuri confirmate de COVID-19, 18 (9,09%) au prezentat manifestări digestive încă la debutul bolii. Pacienţii de sex masculin au depăşit uşor numărul pacientelor de sex feminin (52.6% vs 47.4%). Cel mai frecvent simptom gastrointestinal a fost pierderea poftei de mâncare, urmat de greaţă şi vărsături, 26.3% dintre pacienţi s-au confruntat cu tranzit intestinal accelerat și cu dureri abdominale. Durata medie de spitalizare a fost de 15 zile, cu recuperare clinică şi paraclinică completă în 17 cazuri, decesul survenind în 2 cazuri, datorită sindromului de detresă respiratorie acut (SDRA).
“Cu toate că manifestările principale în infecţia SARS-CoV-2 sunt reprezentate de febră şi afectare pulmonară, o parte dintre pacienţi se pot prezenta în urgenţă cu patologie digestivă, astfel încât medicii trebuie să aibă o viziune mai amplă asupra etiopatogeniei bolii şi să menţină un nivel ridicat de suspiciunea la astfel de pacienţi. Nerecunoaşterea precoce a acestor pacienţi poate duce la răspândirea involuntară a bolii în rândul ambulatoriilor cu boală uşoară, care rămân nediagnosticaţi şi nu ştiu potenţialul lor de a-i infecta pe ceilalţi”, se menţionează în studiul realizat de medicii ieşeni.
Mai multe informații puteți citi pe https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/covid-atentie-mare-la-simptomele-mici-studii-in-premiera-pe-sute-de-pacienti-ieseni–260236.html
Lasă un răspuns