
Mai mulţi angajaţi ai unor pizzerii, cofetării şi măcelării din Iaşi au fost depistați cu stafilococul auriu, după ce, la solicitările patronilor, le-au fost prelevate probe de pe mâini.
Specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Iași au prelevat probe de pe mâinile angajaților din 9 pizzerii, cofetării şi măcelării ieșene, iar rezultatul nu a fost deloc îmbucurător. Angajatorii ar fi vrut să se asigure că angajații nu sunt infectați cu noul coronavirus, având în vedere situația actuală, însă au avut parte de o surpriză neplăcută, aflând că angajații lor au fost depistați cu stafilococul auriu.
Specialiștii din cadrul DSVSA au observat o tendință de creștere a testelor pozitive cu stafilococ auriu în rândul angajaților din Iași.
„Am avut multe teste de sănătate prelevate de pe mâini, anul acesta, de la lucrătorii din cofetării, măcelării, pizzerii, și am constatat o creștere a testelor pozitive la stafilococ. Dacă tot ne spălăm atât de des, ar trebui să nu fie atât de multe situații de acest fel, mai ales că în anii precedenți nu erau situații multe de acest fel. După depistarea unui angajat cu stafilococ, acesta nu mai are voie să vină la serviciu până nu se finalizează ancheta epidemiologică și testul se negativează”, au precizat specialiștii din cadrul DSVSA Iași.
Stafilococul auriu duce, de cele mai multe ori, la toxiinfecții alimentare.
„Patronul unității alimentare trebuie să își ducă personalul suspect la testare la laboratorul de medicină umană, dar, anul acesta, patronii au solicitat efectuarea acestor probe în rândul angajaților cu care lucrează. Își doresc să știe care este situația în unitățile lor alimentare. Noi le-am recoltat corect și rezultatele au fost pozitive. Teste de prelevare făceam și în anii anteriori, însă incidențele de infectare cu stafilococ nu erau atât de mari. Studiile de specialitate arată că toxiinfecțiile alimentare, în peste 80 la sută din cazuri, sunt produse de purtătorii umani de stafilococ”, specifică specialiștii DSVSA Iași.
Stafilococul auriu afectează, în cele mai multe cazuri, pielea și se poate transmite prin atingerea unei persoane care are infecția sau prin atingerea obiectelor purtătoare de stafilococi (echipamente din sala de sport, telefoane, clanțele ușilor, telecomenzi, butoanele din lift).
Lasă un răspuns