Alegerile, de la care partidele ieşene aşteptau o clarificare a situaţiei complicate din Consiliul Local al municipiului Iaşi, par să fi adus şi mai multe necunoscute în ecuaţie, scrie ziaruldeiasi.ro
Modul neaşteptat în care s-au împărţit mandatele pe partide fac greoaie crearea de alianţe simple, în vederea formării unei majorităţi. Unele linii sunt însă previzibile. Cine sunt cei 27 de consilieri municipali care vor conduce Iaşul în următorii patru ani? Cum s-ar putea ei grupa pentru a forma o majoritate? Va avea primarul Mihai Chirica la îndemână un deliberativ la fel de controlabil ca fostul, sau unul mai dificil? O amplă analiză pe această temă, cu calcule pe hârtie şi declaraţii din interiorul partidelor, în rândurile de mai jos:
Rezultatele alegerilor locale, de la care se aştepta o limpezire, au complicat şi mai mult situaţia politică din Consiliul Local (CL).
Liberalii nu au obţinut nici măcar majoritate absolută în plen, iar pentru a se baza pe minimum 14 voturi, trebuie să facă alianţă ori cu PSD, ori cu USR-PLUS. Niciuna dintre opţiuni nu ar fi o noutate, dar, deocamdată, nu există un numitor comun. PNL a câştigat 11 consilieri, USR-PLUS 9, PSD 5, iar PMP 2.
Scorul USR-PLUS permite consilierilor proprii să ţină în „corzi” administraţia locală: chiar dacă PNL s-ar alia cu PSD şi PMP (11 + 5 + 2 = 18), tot nu ar putea trece prin plen orice tip de proiect. De exemplu, printre cele mai controversate proiecte din mandatul trecut s-au numărat şi schimburile de teren: la acest moment, numărul necesar de voturi pentru aprobarea unui astfel de proiect este de 19 (majoritate calificată), iar PNL, PSD şi PMP au doar 18 consilieri.
Liberalii sperau, anterior alegerilor, într-o alianţă simplă cu PMP, dar aceasta ar avea acum doar 13 consilieri, sub majoritatea simplă de 14, număr de voturi cu care nici măcar nu pot fi aprobate planuri urbanistice zonale, sau să fie adoptate hotărâri ce ţin de administrarea patrimoniului, bugetul local, contractarea de împrumuturi sau stabilirea taxelor locale. În acest context, liderii politici locali încep să vorbească despre o colaborare punctuală pe proiecte, fără a exista o „alianţă consacrată” în plen.
Cu alte cuvinte, negocieri la sânge pentru orice tip de proiect. Prima rundă de negocieri va fi şi cea mai severă: desemnarea celor doi viceprimari. Unul dintre partidele intrate în CL spune că numirea acestora ar trebui făcută în urma unei dezbateri care să scoată în evidenţă competenţele fiecărui pretendent.
Citiți mai multe pe ziaruldeiasi.ro
Lasă un răspuns