Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) este singura instituţie de învăţământ din ţară care a inovat modul în care sunt susţinute examenele.
Cadrele didactice realizează pentru fiecare disciplină sute de întrebări şi 10 răspunsuri, fără a preciza care sunt cele corecte şi care sunt cele greşite. Studentul are posibilitatea de a-şi programa examenul când doreşte, în intervalul convenit, şi i se generează un număr de întrebări aleatoriu, o parte cu răspunsul simplu, o parte cu răspuns multiplu, pentru care are un timp fix să le rezolve.
„Am decis să publicăm întrebările şi variantele de răspuns, fără a preciza răspunsul corect, doar pentru a-i familiariza pe studenţi cu sistemul de examinare. Este un sistem nou de evaluare, îi scoate din zona de confort, deşi au fost multe schimbări în ultimii doi ani, datorate pandemiei. Pe de altă parte, cred că un student care a parcurs 750 de enunţuri la o disciplină, a citit bibliografia pentru a-şi da seama care sunt răspunsurile corecte, are un nivel bun de cunoştinţe”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.
Sâmbătă, 21 mai, au fost primele examene în ceea ce UMF Iaşi numeşte „prima sesiune digitală” a studenţilor. Investiţia totală a fost de circa 800.000 de euro şi a constat în achiziţionarea de tablete necesare pentru examinare, soft dedicat, infrastructura hardware şi software, reţea şi WIFI.
„Micile neclarităţi şi obstacole au fost depăşite cu succes şi studenţii au avut posibilitatea să îşi programeze singuri datele şi orele de examen, ceea ce consider ca fiind un avantaj. Un dezavantaj ar fi suprasolicitarea platformei cu întrebările-grilă şi accesul dificil pentru simulările de examen în timp util. Pentru mine, primul examen conform noii metodologii s-a derulat cu succes, dispozitivele au funcţionat fără nici o problemă şi profesorii supraveghetori au dirijat fluxul de studenţi spre locul destinat fiecăruia”, a spus Vlada, studentă în anul V la Facultatea de Farmacie.
Remy a zis
Eu am susținut un examen de protecția muncii în Olanda…. În limba română! Greu va mișcați!
Nic a zis
Ar fi ideal daca fiecare student ar trece prin materie si ar cauta/afla individual raspunsurile corecte.
Se vor aduna cativa studenti, vor rezolva intrebarile corect si apoi vor imparti/vinde raspunsurile corecte. Eu asa as face. …Pentru a-mi ajuta colegii.
De altfel, laudabila initiativa. Sper ca intrebarile sa se modifice anual, totusi.