Astăzi, 26 aprilie 2021, se împlinesc 35 de ani de la explozia de la Cernobîl, cea mai mare catastrofă nucleară civilă din istorie. Acum 35 de ani în urmă, din cauza unui lung şir de erori umane, exploda reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. Odată cu explozia, reactorul arunca în atmosferă 8 tone de deșeuri radioactive.
Acoperişul reactorului, greu de o mie de tone, a fost aruncat în aer, iar învelişul de grafit a luat foc şi 190 de tone de substanţe radioactive au ajuns la peste 1.000 de metri în atmosferă, iar apoi au fost purtate de curenţii de aer pe distanţe imense.
Având în vedere faptul că centrala se afla în URSS, pentru o lungă perioadă de timp oamenii nu au ştiut cu ce aveau de-a face. Autoritățile sovietice au hotărât abia după 36 de ore de la explozie să evacueze locuitorii din Pripiat, o localitate situată la doar 1, 5 kilometri distanță de centrala nucleară. Zona morții se întinde însă pe o rază de 2.600 kilometri pătrați.
Explozia de la Cernobîl a făcut ca 56 de oameni să moară imediat sau în lunile ce au urmat. Nu mai puțin de 6, 6 milioane de persoane au fost expuse radițiilor, ceea ce a făcut ca în următorii ani în estul Europei să se înregistreze mii de cazuri de cancer tiroidian în rândul copiilor și a adolescenților.
Zona ce înconjoară centrala de la Cernobîl nu este locuită nici după 35 de ani de la explozie. Autoritățile ucrainene permit foștilor rezidenți să-și viziteze locurile de baștină o dată pe an. Aceștia au astfel ocazia de a îngriji mormintele răposaților și monumentele din satele părăsite.
Citiți mai multe pe 35 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl. Cronologia unei catastrofe (europalibera.org)
Lasă un răspuns