Academia Română a transmis joi într-un comunicat preocuparea în ceea ce priveşte consecinţele pe care utilizarea tehnologiei 5G le-ar putea avea asupra sănătăţii publice şi consideră că aceasta este o temă de maxim interes, în contextul în care România analizează aprobarea strategiei de implementare a reţelei 5G la nivel naţional.
„Atragem atenţia că expunerea populaţiei la radiaţia de radiofrecvenţe de mare putere în Europa şi, implicit, în ţara noastră este deja o temă de dezbatere în lumea ştiinţifică la nivel mondial”, se arată în comunicat.
Oamenii de știință avertizează că stații 5G vor emite unde electromagnetice de circa 100 de ori mai puternice decât cele emise de stațiile 4G, ceea ce va duce la dezvoltarea unui câmp artificial de radiații milimetrice de înaltă frecvență (30-300 GHz), cu imens potenţial de risc, pe termen mediu, asupra vieţii, mai spun academicienii.
Ce afecțiuni ar putea genera radiațiile produse de antenele 5G?
„Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului şi alte autorităţi medicale internaţionale clasifică câmpul electromagnetic produs de radiofrecvenţe ca posibil carcinogen la om. În mod concret, radiaţiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, în profunzime de circa 1-2 mm, precum şi la nivelul păturii superficiale a corneei, iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare în restul organismului. Alături de riscul de cancer, literatura de specialitate semnalează, între altele, efecte precum stresul celular, lezări ale mecanismelor genetice, deficit de memorie şi probleme ale procesului de învăţare, tulburări neurologice”.
Academia Română consideră că, înainte de a pune în funcţiune sistemul 5G, este „absolut necesară o analiză ştiinţifică responsabilă, care să vizeze atât evaluarea riscurilor asupra sănătăţii oamenilor, cât şi stabilirea standardelor de expunere maximă totală. De asemenea, cercetătorii avertizează că implementarea tehnologiei 5G fără o evaluare concretă a riscurilor şi vulnerabilităţilor poate avea grave consecinţe asupra sănătăţii populaţiei şi poate genera prejudicii sensibil mai mari decât avantajele.
Lasă un răspuns