Bisericile de lemn din Maramureș au o frumusețe aparte și sunt păstrătoare de tradiţie şi istorie. Se remarcă prin tehnica îmbinărilor lemnului, iar cele mai multe au sute de ani vechime. Aceste lăcașurile de cult atât de dragi românilor și-au prelungit viața cu ajutorul banilor europeni. Astfel, și generațiile viitoare vor avea ocazia să le treacă pragul și să le descopere poveștile.
Consiliul Județean a accesat peste 5 milioane de euro pentru ca 16 lăcașuri de cult din lemn să fie reabilitate cu bani europeni. Acestea se află în patrimoniul național, iar 8 dintre ele au intrat și pe lista UNESCO de mai bine de 20 de ani.
Una din bisericuţele care a beneficiat de fonduri europene este biserica greco-catolică din Surdești, care datează din anul 1621, fiind construită de cele câteva familii din sat. Este cea mai înaltă din lume între bisericile complet din lemn. Interiorul ei nu a fost încă restaurat deloc. Pictura, originală, a fost executată în anul 1783, direct pe lemn, doar la îmbinări există o fâșie de pânză pentru continuitatea picturii. Biserica se face remarcată şi datorită podelei sale, care a fost construită din bucăți mari de piatră, care au fost aduse de aici din zonă, dintre Șurdești și Cavnic. Aceste bucăți de piatră sunt pline de scoici fosilizate, deoarece în urmă cu aproximativ 12-15 milioane de ani aici a fost un fund de mare, cum a fost de fapt o mare parte a Transilvaniei. Și aceste pietre, se zice că fiecare familie le-au adus cum au putut ei, fiecare o bucată, două, trei, mai multe și în funcție de locul lor unde veneau în biserică acolo își aveau locul lor de stat în timpul slujbelor. Vizitatorii sunt întâmpinați cu o parcare nouă, realizată cu bani europeni și un centru de informare turistică, proaspăt construit.
Cu fonduri europene a fost restaurată şi Biserica Ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Plopiș. Preotul de aici s-a zbătut și a reușit să realizeze un proiect european și să acceseze astfel un milion de euro pentru restaurarea lăcașului de cult.
Conform ghidului turistic Pop Silvia Maria, biserica este construită din lemn de stejar, din inima stejarului. Ce-i foarte important, îi construită de bărbații statului. 49 de familii au contribuit. Fiecare familie a lăsat câte o monedă sub masa din altar. S-au găsit 49 de monede și o inscripție cu numele preotului Damian. Preotul care a fost în vremurile respective.
Parte a Patrimoniului UNESCO este şi Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Desești, construită după obiceiurile străvechi din zonă.
Ioan Ardelean, preotul din sat a descris în câteva cuvinte lăcaşul de cult care a beneficiat de fonduri europene: „Suntem în Maramureșul Voievodal, pe Valea Marei, și mai exact în biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Desești. Una din cele opt biserici aflate în patrimoniul mondial UNESCO. Zestrea lumii, iată are puncte de referință aici în Maramureșul Voievodal. O biserică maiestuoasă, o catedrală a acelor timpuri, care rămâne să dea mărturie despre identitatea oamenilor din aceste locuri, despre cultură, despre tradiție, despre modul în care ei și-au închipuit viața de aici”.
Citiți mai multe pe Finanțare de 5 milioane de euro de la Bruxelles, pentru bisericile de lemn din România – 7est.ro – Stiri Iasi, stiri locale, nationale si internationale Știri din România
Lasă un răspuns