În urmă cu 98 de ani, la Alba Iulia avea loc încoronarea Regilor României Mari, Ferdinand I și Maria. Încoronarea din 15 octombrie 1922 a regilor Ferdinand şi Maria a desăvârşit, într-un mod festiv, făurirea României Mari. A fost și ziua în care întreaga lume, în special țările europene, și-au întors privirea, admirativ, spre România, care ieșise atât de câștigată în urma Primului Război Mondial.
Ceremonia de încoronare a fost extrem de fastuoasă şi s-a desfăşurat la Alba Iulia, la vremea aceea un mic oraș de provincie care nu avea drumurile pietruite și nu mai mult de 10.000 de locuitori. Orașul nu a fost ales întâmplător, dorindu-se a se aminti de unirea realizată de Mihai Viteazu la 1600. Pregătirile ceremoniei de încoronare s-au desfășurat pe durata mai multor ani, catedrala ortodoxă din Alba Iulia fiind construită expre pentru acest eveniment. Piatra de temelie a noului edificiu a fost pusă în cea de-a doua zi de Paște a anului 1921, în 28 martie, lucrările executându-se într-un ritm rapid. În august același an, clopotnița era aproape gata, iar pe 8 septembrie 1921 a fost înălțată crucea cea mare de pe turla catedralei.
Coroanele monarhilor României Mari au și ele o istorie deosebită. Ferdinand I a optat pentru coroana de oțel, cu care a fost încoronat și unchiul lui, Carol I, în anul 1881. Aceasta fusese făurită din oţelul provenit dintr-un tun turcesc, capturat în timpul Războiului de Independenţă. În schimb, coroana reginei a fost comandată special la o casă de bijuterii celebră din Paris. A fost creată din aproape două kilograme de aur donate de un localnic din Munţii Apuseni.
Pentru ceremonia de încoronare au fost comandate şi două mantii: cea a regelui a fost făcută în străinătate, iar cea a reginei în ţară. La ceremonie au participat capete încoronate și alți lideri polirici din Europa, America sau Asia, printre care viitorul rege George al VI-lea al Marii Britanii, tatăl actualei regine Elisabeta a II-a sau generalul Henri Berthelot, șeful Misiunii Franceze în România și prieten al poporului român. Cele mai importante agenţii de presă internaţionale şi-au trimis la Alba Iulia reporteri pentru a relata despre fastuosul eveniment.
Încronarea propriu-zisă a avut loc în fața catedralei, sub un baldachin, așa cum se procedase și în cazul încoronării regelui Carol. Regele a primit coroana de la preşedintele Senatului şi şi-a aşezat-o singur pe cap. Apoi Ferdinand a așezat coroana pe capul Reginei Maria, a ridicat-o de jos şi a sărutat-o pe frunte. Totul s-a încheiat cu un dineu, organizat cu ajutorul faimoasei Case Capșa din București și cu o impresionantă paradă militară.
Lasă un răspuns