România este pe primul loc în lume în topul mortalității cauzate de infecțiile cu covid. Rata foarte scăzută de vaccinare este una dintre cauzele care explică acest numărul enorm de decese, dar nu este singura explicație pentru ceea ce se întâmplă în țara noastră în momentul de față.
Există și alte state cu procente mici din populație imunizată anti-covid, care au mult mai puține decese raportate la milionul de locuitori decât are România.
Ultima raportare a autorităților consemnează 16.765 de cazuri noi de covid și 523 de decese. Astfel, numărul persoanelor care și-au pierdut viața în urma contractării virusului sars-cov-2 ajunge la 45.503. România înregistrează 21.94 decese la milionul de locuitori, fapt ce ne situează pe primul loc în lume în topul mortalității în rândul bolnavilor covid. Următoarele state în acest clasament negru sunt Bulgaria și Ucraina, potrivit calculelor site-ului Our World in Data.
Adrian Marinescu, doctor infecționist și director medical al Institutului Matei Balș din Capitală, pune mortalitatea ridicată și pe seama faptului că mulți români au o boală cronică, dar nu au fost diagnosticați încă:
Diferența foarte clară, față de țările care au, de asemenea, o rată mică de vaccinare, deși ele sunt puține, cei mai mulți au vaccinați în număr mai mare, este că ajung târziu la spital. În al doilea rând, din păcate, mulți pacienți cu afecțiuni cronice nu sunt evaluați foarte corect de-a lungul timpului, motiv pentru care au niște boli cronice dezechilibrate. Mulți nu sunt testați și atunci neavând un diagnostic e foarte greu să ajungă la spital cât timp nu se știu cu infecția. Alții rămân mai mult timp acasă mergând pe ideea că spitalele sunt oricum aglomerate. În plus e automedicația care e, de asemenea o problemă și o tradiție la români, din păcate.
Un alt factor care duce la sporirea deceselor este și frica de medic. În acest sens, medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București, explică:
Pe de o parte este legat de modul în care acționează acest virus care modifică capacitatea de percepție a stării de boală la cei care sunt infectați. Practic, receptorii care transmit creierului nevoia de oxigen sunt afectați de această infecție și atunci creierul nu mai are semnale de alarmă suficient de puternice ca să te trimită pe tine, om bolnav, la spital. La asta se adaugă frica care și-a făcut culcuș în sufletele românilor. Frica de spital, frica de doctor. Avem statistică cu decesele din spitale, dar nu avem o statistică cu decesele de acasă și poate că sunt comparabile, dacă nu chiar mai multe.
Spitalele din România se confruntă și cu o lipsă acută de medicamente
România a cerut sprijin internaţional pentru gestionarea pandemiei de coronavirus. Avem nevoie de medicamente, echipamente și echipe medicale. Situația e îngrijorătoare, spune Cristian Oancea, managerul Institutului Victor Babeș din Timișoara:
Încă facem față, nu a fost momentul să rămânem fără medicație, cel puțin spitalul nostru. Dar suntem îngrijorați pentru că, dacă situația va dura, nu știm ce-o să facem nici noi. Resursa umană cât și materială în domeniul sănătății este foarte limitată.
O ultimă explicație a numărului atât de mare de decese ar fi lipsa de personal medical, care face ca fiecare medic din secţiile ATI să îngrijească de patru ori mai mulţi bolnavi decât ar fi normal.
Citiți mai multe pe Topul durerii: România, pe primul loc la mortalitatea bolnavilor covid | RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Lasă un răspuns