A fost finalizat proiectul “Reabilitare și dezvoltarea turistică a Ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia Iași”, iar astăzi, 20 decembrie, conducerea Consiliului Județean a restituit bunurile mobile care alcătuiesc complexul monahal către Mitropolia Moldovei și Bucovinei. De asemenea, zonele conexe au fost predate Primăriei Municipiului Iași.
Lucrărilor desfășurate în cadrul proiectului “Reabilitare și dezvoltarea turistică a Ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia Iași” au ajuns la 47.869.227,15 lei.
Mănăstirea Golia, terenul și imobilele aferente au intrat în proprietatea Consiliului Județean Iași, prin donație de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, în anul 2005. Astfel, s-a putut implementa proiectul de reabilitare. Lucrările s-au desfășurat în două etape. În prima etapă, derulată cu finanțare din prin fonduri PHARE, fonduri guvernamentale și de la bugetul local, s-au consolidat și reabilitat biserica, turnul clopotniță, zidul, celor patru turnuri de colț, precum și Casa Memorială Ion Creangă. În această primă etapă a fost reabilitată și calea de rulare a tramvaiului, pentru a reduce vibrațiile suportate de monument.
Etapa a doua de reabilitare a Mănăstirii Golia a constat în lucrări de conservare – restaurare. S-a restaurat pictura interioară și s-a modernizat iluminat arhitectural și decorativ, s-au refăcut și amenajat căilor de acces către obiectiv și amenajări peisagistice. Aceste lucrări au fost finanțate prin POR.
Odată finalizat proiectul de reabilitare, potențialul turistic al mănăstirii și al orașului Iași a crescut considerabil.
“Nădăjduim ca și, pentru anii care vin, Mănăstirea Golia să rămână ceea ce a fost, ceea ce este și, de ce nu, și mai mult decât atât. Și anume, să rămână în continuare loc de rugăciune pentru obștea acestei mănăstiri, să rămână loc de pace sufletească pentru credincioșii care pășesc în această incintă pentru rugăciune sau pentru un moment de reculegere și să fie și un loc de odihnă întru cele de aici, odihna pe care ți-o dă frumusețea unui loc. Că ești credincios, că ești turist, că ești om obișnuit nu poți, după ce ai venit de la gară, de la aeroport sau de pe bulevard, să nu observi că ai intrat parcă într-o altă lume”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan.
Citiţi mai multe pe Proiectul pentru reabilitarea Ansamblului Mănăstirii Golia a ajuns la final. Mitropolia Moldovei va prelua clădirile în administrare – FOTO • Buna Ziua Iasi • BZI.ro
Lasă un răspuns