Istoricul și academicianul Alexandru Zub, ajuns la venerabila vârstă de 88 de ani, a ales să se retragă din viața publică și să-și petreacă ultimii ani din viață la Mănăstirea Văratec.
Înainte de a se retrage la mănăstire, academicianul Alexandru Zub și-a donat întreaga bibliotecă, care cuprinde manuscrise, opere proprii și numeroase cărți strânse în zeci de ani de activitate, Mitropoliei, mai precis Bibliotecii “Dumitru Stăniloae”.
Biblioteca “Dumitru Stăniloae” va deschide o sală specială de lectură care va purta numele ilustrului istoric, precum şi un centru istoric cu acelaşi nume.
“A existat dorinţa sa de a se retrage şi de a fi îngrijit şi noi cu toată dragostea şi inima am dorit să îl găzduim la centrul social de la Mănăstirea Văratec. Cu siguranță va fi într-un mediu care-l ajută nu doar din punct de vedere al sănătății și al liniștii, ci și duhovnicește, domnia sa fiind și un om credincios, care a trecut cu multă smerenie prin nenumărate umilințe în timpul comunismului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pr. Constantin Sturzu.
Academicianul Alexandru Zub – aproape 6 decenii de activitate în domeniul istoriei
Academicianul Alexandru Zub s-a născut la 12 octombrie 1934, în satul Vârful Câmpului, Botoșani. A urmat cursurile Facultății de Istorie din Iași, iar începând cu anul 1963 a fost cercetător, inițial în colectivul de istorie medie, iar mai apoi în colectivul de istorie modernă a Institutului de Istorie A. D. Xenopol din Iași. În 2004 a fost ales membru titular al Academiei Române.
Alin Mihai Gherman a zis
Toată dragostea și admirația pentru un om de excepție în ce a făcut în știință și în viața de toate zilele. Voi păstra neștearsă amintirea unor întâlniri ale Domniei sale cu Domnul profesor David Prodan, la care am avut privilegiul de a asista
Magda a zis
Ce om frumos!
Duda Gavril, absolvent al Liceului Costache Negruzzi din Iași și al Institutului Politehnic Iași, salariat la Antibiotice Iași -timp de 15 ani!! a zis
Locuiam în Iași. Pe str Culturii, și îl vedeam pe domnul Al Zub intrând sau ieșind de la Casa Universitarilor. La început, avea părul scurt din zvon public-se întoarse de la pus arie. Pe urma personalitatea D-sale s-au conturat tot mai pregnant fiind înconjurat deseori de universitari consacrați -acelor timpuri, anii 1962-1974, .an în care eu am părăsit Iașul. Acum domnul Prof.Zub Alexandru, se duce pe calea pe care a mers și Dna Zoe Bușulenga, spre Varatic Mănăstire !! Doamne, doamne cei viață, am audiat câteva din cuvântările despre Eminescu la Iași și Brașov ale Matei doamne Zoe Busulenga.