Istoria Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu” este strânsă legată de activitatea culturală a lui Gheorghe Asachi, care studiase la Lemberg, Viena şi Roma. Activitatea sa de organizator și îndrumător al școlilor naționale din Moldova începe cu înființarea în 1828, la mănăstirea Trei Ierarhi, a trei școli. Regulamentul organic ducând la înființarea unor școli ținutale în Moldova, era nevoie și de pregătirea învățătorilor la Trei Ierarhi.
Vasile Asachi propune ca în cadrul Mănăstirii Trei Ierarhi să se statornicească o şcoală normală şi o gimnazie, potrivite cu scopurile şi trebuinţele obştei.La acestea urmau a se adăuga un curs de filisofie şi de pravile. Cursul gimnazial avea să se desfăşoare pe o durată de 4 ani, urmând a se studia limba latină, religia, filologia, biografia, logica, retorica, poezia, istoria, matematica, moralul, economia pământească și politicească, istoria naturală și arheologia. Cursurile aveau să fie predate de către mitropolitul Veniamin Costachi alături de un comitet școlar compus din preoții: iconomul Constantin Farcaș, Ioan Silvan, Fabian și Gheorghe Săulescu, director urmând să fie însuși Gheorghe Asachi.
Școala a fost inaugurată în ziua de 1 ianuarie 1828. Călugării greci au protestat împotriva înființării unei școli naționale la Iași, care funcționa în mănăstirea stăpânită de către ei. Astfel, în ziua în care avea loc primul examen al acestei școli, egumenul grec a dat buzna în sala de ascultare și i-a blestemat pe toți pentru neascultarea de care dădeau dovadă. Între anii 1828-1832, Școala Vasiliană a fost frecventată de 875 elevi.
La 15 decembrie 1855 lua astfel ființă prima școală de pregătire a învățătorilor din cele două țări românești aflate încă sub suzeranitate turcească, moment istoric al organizării învățământului normal și primar pe baze științifice. Din acest moment, Iașul și Moldova vor îndeplini un rol esențial în pregătirea unitară a învățătorilor din țara noastră, școala preparandală de la Iași constituind ulterior model de organizare pentru celelalte școli pedagogice din Moldova și Țara Românească.
Primul director al școlii a fost Anton Velini, absolvent al Gimnaziului Vasilian (ulterior Liceul Național) și doctor în filosofie, titlu obținut la Universitatea din Viena. El a condus Școala primară de la Trei Ierarhi, Școala Preparandală și Internatul preparanzilor până în anul 1863. Tinerii recomandați să urmeze școala preparandală trebuiau să fie fii de preoți, dascăli sau alți săteni în vârstă de 17 ani și cu „certificat de moralitate iscălit” de preotul și proprietarul locului (boierul).
Prima denumire a școlii a fost aceea de Școală Preparandală. Aflată în pericol de desființare în 1863 deoarece rolul său nu era înțeles nici de public nici de autorități, școala a fost preluată la conducere de Titu Maiorescu, director al Gimnaziului central (Liceul Național) și rector al Universității, care a intuit importanța formării învățătorilor pentru dezvoltarea învățământului, mai ales rural. Titu Maiorescu a utilizat pentru prima dată denumirea de Școală normală în sensul de școală pregătitoare pentru învățători. El a propus numele școlii, iar mai târziu domnitorul Alexandru Ioan Cuza a admis ca școala să fie numită Institutul lui Vasile Lupu. Ulterior, numele de Institutul normal Vasile Lupu s-a păstrat până în 1890 când s-a statornicit cel de Școala Normală „Vasile Lupu”. Denumirea de Școala Normală „Vasile Lupu” a fost înlocuită din 1948 cu cea de Liceul Pedagogic „V. Lupu”, și ca rezultat al eforturilor neîntrerupte ale învățătorilor din prima jumătate a secolului al XX-lea pentru ridicarea școlilor normale la nivelul de cultură al liceelor și pentru accederea la cultura universitară.
În anul 1993 s-a revenit la numele inițial de Școala Normală „Vasile Lupu”, în semn de recunoaștere față de contribuția pe care a avut-o instituția la dezvoltarea învățământului pedagogic și primar din țara noastră. Asupra serviciilor pe care le-a adus Titu Maiorescu Școlii Normale „Vasile Lupu” și învățământului vom reveni ulterior, în capitolul specific. Cu certitudine, el rămâne fondatorul care a creionat cu mare rigoare și precizie fizionomia Școlii Normale „Vasile Lupu”.
Lasă un răspuns