Biserica Bărboi este situată în sud-estul orașului Iași. Lăcașul de cult a fost construit între anii 1841–1844, pe locul unei vechi biserici, construite de vornicul Ursu Bărboi la începutul secolului al XVII-lea. Prin zidirea acestui lăcaș de cult, Ursu Bărboi dorea să aducă mulțumire lui Dumnezeu pentru că fusese numit în demnitate de vornic.
În anul 1699, urmașii vornicului Ursu Bărboi au ridicat biserica la rang de mănăstire și au închinat-o Mănăstirii Vatoped din Muntele Athos. În anul 1839, Biserica Bărboi se afla în pragul prăbușirii, la această stare de fapt un rol decisiv l-a jucat cutremurul din anul din anul 1829.
Astfel, urmaşii lui Ioan Ursu Bărboi, fostul domnitor Ioniţă Sandu Sturdza, cu soţia sa Elena, s-au decis să rezidească din temelii biserica. Actuala Biserică Bărboi a fost ridicată între anii 1841-1844, de către marele logofăt Dimitrie Sturdza și moștenește denumirea înaintașei sale. Lăcașul de cult a fost proiectat de către arhitectul Andrei Karidis.
După secularizarea averilor mănăstirești, Biserica Bărboi își schimbă statutul, devenind parohie.
Începând cu a doua jumătate a secolului al XX-lea, Biserica Bărboi a fost supusă unor ample lucrări de consolidare, restaurare şi conservare, lucrările fiind finalizate în noiembrie 1988.
De-a lungul timpului, lăcașul de cult a găzduit numeroase instituții și personalități, precum Institutul de Învăţătură pentru fete, Liga Culturală, o bibliotecă populară numită “Casa Românească de citire”, înfiinţată de Nicolae Iorga, Asociaţia “Frăţia Ortodoxă”, filiala Iaşi. Biserica Bărboi i-a găzduit pentru o vreme pe fraţii Cicerone şi Valeriu Iordăchescu, mari profesori ai Seminarului “Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, precum şi pe scriitorul Ion Creangă.
Lasă un răspuns