Biserica „Cuvioasa Parascheva” (Metocul Maicilor) din Iași datează din anul 1792, fiind construită pe locul unei biserici mai vechi, care purta acelaşi hram.
Lăcașul de cult este situat în centrul orașului Iași, pe str. Pasajul Maxim Gorki nr. 1, în spațiul dintre Bulevardul Independenței și strada Lăpușneanu, în vecinătatea fostei reședinţe domneşti a lui Alexandru Ioan Cuza, astăzi Muzeul Unirii din Iași.
Biserica Metocul Maicilor a fost ridicată de către meşteşugarii şi negustorii din Muntenimea de Sus, o mahala din nordul Iaşilor. La înzestrarea bisericii au contribuit şi nume, precum Mihail Pascu Postelnicu şi Vasile Rosetti. Lăcaşul de cult a fost sfinţit în anul 1792, data fiind consemnată pe o inscripţie situată în partea de răsărit a bisericii.
Biserica este numită „Metocul Maicilor”, deoarece în 1803 mitropolitul Veniamin Costachi, cu prilejul înființării primului seminar teologic din țară la Socola, aduce de acolo câteva maici care au locuit în chiliile ce s-au ridicat în jurul bisericii acesteia. Pe timpul domniei lui Alexandru Moruzi (1802-1807), maicile sunt mutate la Mănăstirea Agapia. Biserica este cunoscută şi drept „Biserica Cuza”, deoarece făcea parte din curtea lui Alexandru Ioan Cuza.
Biserica are plan treflat, este construită din cărămidă și piatră, cu acoperișul în șarpantă. Ornamentația exterioară este bogată, în stil baroc, având șase ferestre. Intrarea se face printr-un pridvor, care este dispus spre miază-zi.
Biserica Metocul Maicilor nu a fost pictată la interior. Pe cele două calote ale naosului are zugrăveală în apă. Catapeteasma este din lemn sculptat și icoana Cinei de Taină este în stilul picturii italiene. Restul icoanelor din catapeteasmă sunt în pictura post-bizantină, lucrate de meșteri zugravi din prima jumătate a secolului al XIX-lea.
Lasă un răspuns