Biserica Sfântul Gheorghe a fost construită între anii 1761-1769, de către mitropolitul Gavriil Callimachi. Biserica a jucat rolul de catedrală mitropolitană până în anul 1887, în prezent fiind cunoscută ca Mitropolia Veche sau Catedrala Veche.
În pridvor și în apropierea zidului nordic al bisericii se află mormintele mai multor mitropoliți ai Moldovei: Gavriil Callimachi (1760-1786), Leon Gheucă (1786-1788), Iacov Stamate (1792-1803), Meletie Lefter (1844-1848) și Sebastian Rusan (1950-1956).
Biserica Sfântul Gheorghe se aseamănă ca stil arhitectural cu Biserica Sfinții Teodori și Biserica Curelari, cele trei edificii religioase fiind zidite în aceeași perioadă. Biserica prezintă o bogată ornamentație în relief și îmbină barocul constantinopolitan cu influențe din clasicismul rus. Inițial lăcașul de cult era compus din exonartex, pronaos, naos și altar. În secolul al XIX-lea, biserica a fost supusă unor modificări, astfel că bolțile și turlele sale au fost înlăturate și a fost adăugat frontonul dinspre vest și cele de deasupra absidelor laterale.
Fațada se face remarcată datorită pilaștrilor cu capiteluri în stil corintic. În partea inferioară a fațadei sunt dispuse ocnițele, iar deasupra lor se observă un brâu împletit care împrejmuiește întreg lăcașul de cult.
Catapeteasma bisericii este realizată din lemn de tei aurit, în stil baroc. Catapeteasma este înfrumusețată de o mulțime de ornamente vegetale, cum sunt frunze de viță cu ciorchini, floarea soarelui, dar sunt prezente și elemente din registru zoomorf, precum leul, grifonul, cerbul cu crucea între coarne, vulturul bicefal, o pasăre cu șarpele în ghiare și altele. Pereții interiori sunt pictați în frescă, în stil neobizantin.
Lasă un răspuns