Biserica Sfântul Lazăr din Iaşi datează din anul 1785, fiind construită de Sandu şi Luca Grigorie. Biserica actuală a fost ridicată pe locul unui lăcaş de cult din lemn, care fusese construit la începutul secolului al XVIII-lea de domnitorul Mihai Racoviță.
Lăcașul de cult are două hramuri: Învierea lui Lazăr și Sfânta Ecaterina. În secolul al XVIII-lea, biserica era cunoscută și drept “Biserica de la Vamă”, deoarece era amplasată în apropiere de vama domnească și de casele părintești ale domnitorului Mihail Racoviță. Lăcașul de cult a fost pentru o vreme mănăstire, fiind închinată Sfântului Mormânt de la Ierusalim. În această perioadă, călugării greci, stabiliți aici, au construit în jurul lăcașului de cult mai multe chilii și case egumenești. Tot călugării greci au fost cei care au adus la Biserica Sfântul Lazăr părticele din moaștele sfinților Haralambie, Teodor Stratilat și Mihail Sinador.
După secularizarea averilor mănăstirești, călugării greci au părăsit mănăstirea, care, mai apoi, a fost desființată. Biserica a devenit, mai târziu, filială a Parohiei Barnovschi.
Biserica a fost puternic avariată de cutremurul din 1940. Astfel, în anul 1967, biserica era restaurată atât la exterior, cât și la interior. Biserica a suferit numeroase stricăciuni și în cutremurul din 4 martie 1977. În anii ’80, bisericii i s-a refăcut clopotnița, iar pereții interiori au fost pictați în frescă. Biserica Sfântul Lazăr a trecut și în perioada 2006-2009 printr-un amplu proces de restaurare, acoperișul fiind acoperit cu tablă, iar pictura interioară și icoanele de pe catapeteasmă fiind restaurate. Biserica a fost resfințită la 24 octombrie 2004, de către mitropolitul Teofan Savu al Moldovei și Bucovinei.
Lasă un răspuns