Biserica Sfinții 40 Mucenici, din cartierul Copou, datează din anul 1760, ctitorii săi fiind hatmanul Vasile Roset și soția sa Safta. Este singurul lăcaş de cult din Iaşi care poartă acest hram, purtând totodată şi hramul Duminica tuturor Sfinților Români.
În ciuda trecerii timpului, lăcaşul de cult încă mai păstrează catapeteasma originală, din lemn de tei ştucat, aurit şi policromat, precum şi sculptura de lemn realizată în stil baroc. Începând cu anul 1814, biserica găzduieşte patru icoane de reală importanţă, în care sunt reprezentaţi: Iisus Hrtistos, Fecioara Maria, Sfântul Nicolae şi Cei 40 de Mucenici. Icoanele au fost realizate de Eustatie Altini, cel mai mare pictor neoclasic din Principatele Române dar și din Balcani.
Potrivit inscripţiei de pe placa din marmură, între anii 1859-1863, aici a slujit ca diacon Ion Creangă. În vechiul cimitir al bisericii își doarme somnul de veci mare parte din familia lui Gheorghe Asachi. Aici a fost înhumat iniţial şi Gheorghe Asachi, însă în anul 1890 pentru a fi depuse în soclul statuii sale, de pe bulevardul Ştefan cel Mare.
Începând cu anul 2015, biserica a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Iași.
Lasă un răspuns