
Bojdeuca lui Ion Creangă este primul muzeu literar de pe teritoriul României, fiind inaugurat la 15 aprilie 1918. Bojdeuca a fost construită înainte de anul 1850, în mahalaua Țicău, iar din anul 1872 până în 1889 a fost casa scriitorului Ioan Creangă. Toate basmele și Amintirile din Copilărie au fost scrise din această căsuță. Mai mult, și Mihai Eminescu a locuit aici o jumătate de an, trăind în armonie cu Ion Creangă și bucurându-se de basmele sale.
Casa era destul de modestă, în bucătărie, se afla un cuptor cu horn, asemănător cu cel avut de Creangă în casa de la Humulești, o măsuță de lemn cu trei picioare, o icoană, amintire de la Smaranda Creangă, și alte obiecte. În camera de lucru a scriitorului veți putea admira masa la care scria, lampa, tocul, călimara, scrinul, biblioteca, un portret pictat de către Vasile Musnetanu și alte obiecte personale. Cerdacul din spatele bojdeucii a jucat un rol important în relația dascălului din Humulești cu poetul Mihai Eminescu, de aici cei doi prieteni priveau dealurile Ciric și Șorogari, dar și cerul înstelat.
În prezent clădirea adăpostește Expoziția documentară Viața și opera lui Ion Creangă, biblioteca scriitorului, precum și fondul documentar constituit la 15 aprilie 1918. Amfiteatrul în aer liber a fost proiectat de către arhitectul ieșean Virgiliu Onofrei și a fost construit între anii 1984-1989, fiind inaugurat la 11 iunie 1898, cu prilejul centenarului morții marelui povestitor. Bojdeuca lui Ion Creangă este cel mai vizitat muzeul de pe cuprinsul municipiului Iași, încercând să prezinte publicului care îi trece pragul crâmpeie din viața autorului care ne-a încântat copilăria cu basmele sale, dar și aspecte ce țin de viața cotidiană a în a doua parte a secolului al XIX-lea. O vizită a bojdeucii vă va reîntoarce în copilărie, iar dacă alegeți să vizitați acest loc, primăvara sau vara vă veți bucura și de o serie de peisaje minunate, locul fiind extrem de plăcut și liniștit.
Lasă un răspuns