Catedrala “Sfânta Fecioară Maria Regina” cu siguranță nu poate trece neobservată, atrăgând privirile curioșilor, în special, prin forma sa circulară, destul de rar întâlnită la lăcașurile de cult catolice. Aceasta a fost construită între anii 1992-2005 și este situată pe Bulevardul Ștefan cel Mare nr.26. Vechea Catedrală cu hramul Adormirea Maicii Domnului devenise spre ultimele decade ale secolului XX neîncăpătoare, astfel încât s-a avut în vedere construirea unei noi catedrale, de dimensiuni mai mari. Dezideratul în timpul regimului comunist, însă imediat după căderea acestuia, la 15 august 1990, episcopul Petru Gherghel a pus piatra de temelie a noii construcții ce avea să servească drept catedrală. Inițial s-a avut în vedere ca biserica să fie construită mai aproape de bulevard, însă prefectura județului Iași a dispus sistarea lucrărilor după câteva luni argumentând că biserica va afecta vizibilitatea clădirilor existente în perimetrul respectiv.
Prin urmare, Episcopia Romano-Catolică a stabilit o nouă locație, tot în interiorul curții actuale a episcopiei, dar ceva mai în spate. Piatra de temelia a fost turnată în august 1992, iar liturghia cu ocazia Nașterii Domnului din anul 1993 a fost celebrată în subsolul catedralei, care era deja finalizat. Segmentul superior al lăcașului de cult a fost finalizat în iunie 1998, prima liturghie fiind celebrată la 24 iunie 1998, prilej cu care episcopul Petru Gherghel a hirotonit 12 preoți. În anii următori, s-au realizat lucrări la acoperiș, la finisarea bisericii pe exterior și interior și la mobilare.
Slujba solemnă de consacrare a altarului și de sfințire a Catedralei “Sfânta Fecioară Maria, Regină” a avut loc la 1 noiembrie 2005, fiind celebrată de către P.S. Petru Gherghel.
Interiorul este dominat de mozaicul din altar ce o înfățișează pe Sfânta Fecioară Maria, flancat de alte două mozaicuri în care sunt reprezentate scene din viața Fecioare Maria. Întreg ansamblul este animat de vitraliile din cele 24 de ogive. La parter, biserica găzduiește un spațiu central, mărginit de un hol semicircular. În spațiu central sunt dispuse 76 de bănci și patru confesionale din stejar, un baptisteriu pe partea dreaptă, la mijloc, și un tabernacol pe stânga, la mijloc.
Lasă un răspuns