Cimitirul Evreiesc din Păcurari cunoscut şi sub numele de Cimitirul Evreiesc Nou este situat în spatele cartierul Păcurari, se întinde pe o suprafaţă de 26 de hectare, însumând în jur de 150.000 de morminte. Acesta a fost dat în uz în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, mai precis în anul 1881. Numărul atât de mare de morminte se explică prin faptul că pe parcursul epocii moderne și în perioada interbelică, evreii reprezentau jumătate din populația orașului Iași.
În acest cimitir își dorm somnul de veci evreii care au căzut în timpul Primului Război Mondial. De asemenea, aici, se află și câteva gropi comune unde au fost îngropate victimele Pogromului de la Iași, desfășurat între 27-29 iunie 1941. Peste acestea a fost ridicat un monument de beton sub formă de vagoane, pentru a aminti de celebrele trenuri ale morții, prin intermediul cărora au fost uciși 13.266. Evrei au fost urcați în trenuri fără o destinație precisă, scopul fiind ca din cauza căldurii și a lipsei de apă, pe parcursul călătoriei să moară cât mai mulți pasageri.
Intrarea în cimitir se făcea prin intermediul unei porți monumentale, care în data de 7 ianuarie 2019 a fost demolată pentru a putea fi mutată. În data de 31 ianuarie 2019, Mihai Chirica, edilul orașului Iași a anunțat că Cimitirul Evreiesc din Păcurari va fi declarat monument istoric.
„Este cel mai reprezentativ loc de pe tot cuprinsul României şi cred că din estul Europei în ceea ce priveşte zonele funerare pentru comunitatea evreilor. Acolo sunt monumente care sunt datate deja prin înscrisurile de pe ele de prin anul 1880 şi chiar mai devreme. Este o procedură laborioasă, dar pe care noi am început-o în primul rând prin semnarea unui acord de parteneriat cu Comunitatea Evreilor din Iaşi. Mai departe, vom înainta o documentaţie către Ministerul Culturii, care va trebui să o analizeze, după care îl vom trata ca pe un monument istoric, cu toate restricţiile, dar şi cu toate protecţiile pe care le oferă statutul de monument istoric”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Lasă un răspuns