Baia Turcească din Iaşi datează din secolul XIX, anume din anul 1889, fiind amplasată în spatele Catedralei Mitropolitane. Clădirea a fost ridicată pe locul fostului Feredeu Turcesc, ridicat în anul 1693, în timpul domniei lui Vasile Lupu. Feredeul Turcesc era o construcție în stil oriental, având săli rezervate îmbăierii, saună și fiind deservită de un personal specializat, precum: butucaşi, cei care tăiau lemne necesare încălzirii apei, bărbieri şi masori.
Pe lângă scopul igienizant, baia era şi un important spaţiu de socializare, locul unde se discutau cele mai importante afaceri şi cele mai delicate chestiuni politice. Lordul F. Baltimore în timpul vizitei sale la Iași din anul 1763, descriind edificiile publice ale orașului avea să situeze baia turcească printre cele mai interesante construcții ale orașului. El constata că baia era o construcție de piatră având forma ovală, iar spațiul dedicat bărbaților era foarte bine delimitat de spațiul dedicat femeilor.
În timp locuitorii orașului au renunțat să mai folosească feredeul, veniturile acestuia împuținându-se treptat, iar în cele din urmă clădirea ajungând în paragină. În anul 1863, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, baia a trecut în subordinea primăriei. În anul 1894, clădirea se afla deja într-o stare avansată de degradare și s-a ajuns la concluzia că trebuie demolată. Trei ani mai târziu, în anul 1897, în locul feredeului a început construcția unei băi turcești. Baia Turcească a funcționat până în anul 1999, iar apoi imobilul și-a închis porțile fiind folosit doar ocazional cu prilejul diferitelor evenimente.
Lasă un răspuns