
Mănăstirea Golia este unul dintre cele mai importante lăcaşuri de cult ale oraşului Iaşi. Este situată în Târgu Cucu şi a fost numită astfel după primul său ctitor marele logofăt Ioan Golia. Mănăstirea poartă hramul Înălțării Domnului.
Veche biserică pe ruinele căreia a fost înălţată actuala mănăstire data din secolul al XVI-lea. Mănăstirea actuală a fost refăcută de către Vasile Lupu, lucrările finalizându-se în anul 1660, în timpul lui Ștefăniță Lupu. În ceea ce privește arhitectura, lăcașul de cult îmbină mai multe stiluri, principale fiind stilurile baroc și bizantin. Datorită zidurilor sale rectangulare, Golia se aseamănă foarte mult cu o fortăreață.
Mănăstirea Golia măsoară 30 de metri lungime, 30 metri lățime și 13 metri lățime. Este înconjurată de un zid înalt, pe ale cărui colțuri sunt prevăzute turle, care datează din anul 1667, și un turn clopotniță refăcut la începutul secolului al XX-lea. Zidurile măsoară circa 9 metri înălțime și 1 metru grosime.
Ansamblul mănăstiresc cuprinde și o casă cu coloane, unde a locuit pentru o vreme Ion Creangă, cât timp a fost diacon la Golia.
Turnul Mănăstirii Golia este unul dintre simbolurile Iașiului și o atracție turistică importantă. Are o înălțime de 29 de metri, iar dacă urci cele 120 de trepte până sus, vei avea o panoramă superbă asupra orașului.
Lasă un răspuns