Astăzi, 17.07. 2020, se împlinesc 97 de ani de la trecerea în neființă a publicistului și omului politic român Theodor Rosetti. Născut la 4 mai 1837, la Iași, într-o veche familiei boierească, își începe educația germană în cadrul lecțiilor private, iar mai apoi urmează cursurile liceului din Lviv și Viena. Economia politică și finanțele le-a studiat la Viena și Paris. De asemenea este licențiat în drept, iar în anul 1860 este numit judecător la Tribunalul din Iași.
În anul 1863, împreună cu Petre Carp, Titu Maiorescu, Vasile Pogor și Iacob Negruzzi pune bazele societății culturale „Junimea” şi a revistei „Convorbiri Literare”, la conducerea căreia s-a aflat pentru 28 de ani. Ca membru al Partidului Conservator a deținut în repetate rânduri funcția de ministru și președinte al Consiliului de Miniștri. În perioada 19 noiembrie 1890 – 21 noiembrie 1895 a deținut funcția de guvernator al Băncii Naționale a României. Cariera sa nu se limitează însă doar la atât, Theodor Rosetti fiind și agent diplomatic al României la Berlin, membru al Curții de Casație și președinte a acesteia, membru al comitetului de redacție a ziarului „Timpul”, director al Băncii Agricole şi membru al Curţii de Arbitraj de la Haga.
Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, Theodor Rosetti a fost invitat de către regele Carol I să ia parte la consiliul de coroană din data de 3 august 1914, omul politic conservator pronunțându-se pentru neutralitate: „Să stăm deci liniştiţi la o parte, să ne vedem de nevoile şi necazurile noastre şi să ne căznim să ne păstrăm ceea ce cu atâta trudă am agonisit”. De asemenea, ia parte şi la consiliul de coroană din 14 august 1916 unde se pronunţă pentru intrarea României în război de partea Antantei. Theodor Rosetti avea să vadă România intrată în Marele Război, având ocazia să vadă înfăptuită Marea Unire. De altfel, se numără printre puținele personalități politice care au “trăit” ambele uniri. Omul politic conservator se stinge din viață la 17 iulie 1923, la vârsta de 86 de ani.
Lasă un răspuns