Cum descrie Lupu C. Kostaki, situaţia economică a României în anul 1866, la venirea pe tron a principelui Carol I de Hohenzollern:
România făcuse progrese gigantice politice, dar economiceşte rămăsese aproape în stare primitivă. Comerţul nu exista, căi de comunicaţie nu avea, câmpiile noastre bogate serveau de pășuni unor vite fără valoare. Satele, poreclite orașe, gemeau în noroi; în centrele acestora se puteau îneca vite, clădirile erau acoperite cu șindrilă, iar la periferii, cu stuf. În satele pro-priu-zise nu existau case, ci niște simple bordeie, jumătate în pământ. Ferestrele erau microscopice, familiile trăiau îngrămădite, mari și mici, bătrâni și tineri într-o cameră sau două, fără igienă, fără pudoare. Eram adevărați orientali, ca să nu zic semibarbari.
(Lupu C. Kostaki, Memoriile unui trădător, un înalt funcționar român sub guvernământul militar german (1916-1918), Ediție îngrijită, studiu introductiv și note de Alexandru Istrate și Claudiu-Lucian Topor, Editura Humanitas, București, 2020)
Lasă un răspuns