Acum când mai toată țara este sub apă, nu am văzut nici un ONG sau un grup de oameni sinistrați care să acuze autoritățile administrației publice locale (primari și consilieri) că nu au dorit să respecte prevederile din legile sub care trebuie să-și desfășoare activitatea, cu toate că avem legi foarte clare ce obligă autoritățile să ia toate măsurile care se impun pentru protejarea localităților și a populației.
Nu am văzut nici o luare de poziție critică din partea partidelor de opoziție pe această temă și nici din partea politicienilor aflați vremelnic la guvernare. Toți vorbesc de alte prosti, ca în proverbul: ”țara arde și baba se pieptănă”.
Da, primarii aveau ca obligație legală (legea nr.265/2006 privind protecția mediului art. 70 lit. b) să se preocupe de apărarea localităților împotriva inundațiilor și a fenomenelor meteorologice periculoase.
Trebuiau să se preocupe cu elaborarea din timp (au trecut peste 25 de ani și nimic nu se întâmplă), cu elaborarea planurilor de amenajare a teritoriului și de urbanism, în care aceste probleme reprezentau o prioritate încă din anul 1995.
Nu s-a făcut nimic, cu toate că există și sancțiuni prevăzute de lege dacă nu se conformează la cerințele din Legea nr.265/2006 privind protecția mediului:
”Art. 96. – (1). Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 25.000 lei (RON) la 50.000 lei (RON), pentru persoane juridice, încălcarea următoarelor prevederi legale:
pct. 13. obligațiile autorităților administrației publice locale, precum și ale persoanelor juridice, să prevadă la elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului, măsuri și lucrări de apărare împotriva inundațiilor”.
Apoi au sfidat prevederile din art. 96. – (2):
”Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 30.000 lei (RON) la 60.000 lei (RON), pentru persoane juridice, încălcarea următoarelor prevederi legale:
pct. 7. obligația autorităților administrației publice locale de a supraveghea aplicarea prevederilor din planurile de urbanism și amenajarea teritoriului, în acord cu planificarea de mediu”.
Nimeni nu a sancționat aceste derapaje ale primarilor, cu toate că avem Gardă de mediu și alte numeroase alte instituții de control, iar acum populația suferă de pe urma nerespectării atribuțiilor instituțiilor statului.
Cine îi va despăgubi pe acești oameni care au devenit victimele sărăciei și necazurilor provocate de indiferența instituțiilor statului? Credeți că o se ceară iar să se apeleze la teledoane, adică la milă publică? Vă înșelați amarnic.
De ce ne este frică să cerem ca organele abilitate să-și facă datoria pentru care ele sunt plătite din taxele și impozitele noastre. Avem oare un interes aparte de vrem să cocoloșim infractorii, indolenții, analfabeții profesional și politic, hoții și mincinoșii?
Uite unde am ajuns, ca omul simplu, adus în starea de sărăcie lucie prin indiferența ticăloșilor aleși de noi, să devină și mai sărac, pentru că nu ne preocupă apărarea drepturilor noastre fundamentale prevăzute de Constituția României și legile țării, respectiv dreptul la viață, la sănătate, la siguranță existențială, la demnitate, la bunăstare, la proprietate și libertate.
Ce se poate face? Să responsabilizăm pe cei vinovați și să declanșăm în fiecare localitate procedura de demitere a autorităților incompetente prin referendum. Este o procedură legală care trebuie pusă în aplicare.
Autoritățile publice s-au preocupat să aibă lefuri mari și pensii speciale, dar de sorta cetățeanului nici că-i pasă.
Trebuie să știți că dacă nu faceți nimic, toți cei care sunteți afectați de aceste fenomene care v-au adus necazuri peste necazuri și nu cereți prin instanțe ca cei vinovați să plătească, vă faceți vinovați de complicitate la distrugerea comunității în care trăiți, alături de aceste autorități incompetente.
Mai trebuie să știți că tot voi o să suportați toate necazurile de reabilitare cât de cât a pierderilor suferite atât în propria gospodărie, cât și din localitatea unde locuiți.
Încercați să fiți uniți și mai ales buni cetățeni și luați inițiativa de nu mai conserva proasta gestiune a comunităților umane în care trăiți, căci altfel din săraci ce sunteți o să ajungeți muritori de foame și oameni fără de căpătâi, adică cerșetori și sclavi.
Învățați să fiți buni cetățeni, măcar pentru asigurarea unui viitor mai bun al copiilor voștri, dacă pentru voi viața și soarta voastră vă este indiferentă.
Fără implicarea conștientă și responsabilă a voastră nu se poate face nimic, iar tăcerea de care dați dovadă vă condamnă la dispariție, iar acest lucru nu este de dorit, a scris Profesorul Mircea Vintilescu pe Facebook.
Lasă un răspuns