
Cimitirul Eternitatea din Iaşi, unde își dorm somnul de veci personalități precum Ion Creangă, Mihail Kogălniceanu, Otilia Cazimir, George Topârceanu, Garabet Ibrăileanu și alții, a fost înscris pe lista monumentelor istorice. De asemenea, aici se odihnesc numeroși artiști ieșeni, dar și militari morți în timpul Primul Război Mondial.
Eternitatea nu impresionează doar datorită personalităților ce sunt înhumate pe cuprinsul său, ci și prin frumusețea monumentelor funerare, motiv pentru care este adesea considerat ca fiind un muzeu în aer liber.
Cimitirul a fost înființat în anul 1876, la inițiativa lui Scarlat Pastia, fiind primul cimitir municipal al orașului Iași. Scarlat Pastia, edilul orașului dar și un mare filantrop, a donat urbei terenul numit Via lui Dragoș. Astfel, din rațiuni de salubritate, primarul dorea desființarea cimitirelor bisericești și înființarea unui cimitir municipal. Biserica cu hramul Sfântul Gheorghe este ctitoria lui Scarlat Pastia și a fost construită între anii 1872-1873.
Liviu Brătescu, secretarul de stat în Ministerul Culturii, a declarat că includerea Cimitirului Eternitatea din Iaşi pe lista monumentelor istorice din România trebuia să se întâmple de mult timp, pentru a-i asigura nu doar protecţia, ci pentru a-l pune în valoare.
„Cu o istorie de peste 150 de ani şi sute de personalităţi înhumate în perimetrul său, cimitirul Eternitatea reprezintă un veritabil loc de memorie colectivă prin valoarea sa istorică, artistică şi simbolică. Aici se îmbină stiluri şi curente artistice din România celei de-a doua jumătăţi de secol XIX, într-un creuzet care ne permite să ne cunoaştem mai bine înaintaşii. Valorificarea ca monument în ansamblul său este pasul necesar pe care am reuşit să îl facem acum, deşi era necesar de mult timp“, a declarat istoricul ieşean Liviu Brătescu.
Brătescu consideră că prin clasarea sa ca monument istoric, Eternitatea „ se alătură unor nume de rezonanţă din întreaga lume şi va începe să aducă venituri bugetului oraşului Iaşi, prin vizitatorii pe care îi va atrage“.
„Clasarea cimitirului este un gest necesar de recunoaştere a celor care au fost înaintea noastră, de la artiştii ieşeni la militarii înhumaţi aici. Monumentele funerare din Eternitatea au nevoie de atenţie, de îngrijire, tocmai pentru a ne însoţi în eternitate. Această recuperare necesară urmăreşte tocmai recunoaşterea la nivel naţional a valorii cimitirului şi plasarea sa cât mai sus într-o ierarhie a patrimoniului nu doar ieşean, ci naţional”, mai spune Liviu Brătescu.
Lasă un răspuns