În anul 1820, la Athos au fost puse bazele Schitului Românesc Podromul, care avea hramul Sfântul Ioan Botezătorul. Câţiva ani mai târziu, în anul 1853, domnitorul Grigore Alexandru Ghica al Moldovei a cumpărat cu banii săi 4,7 ha teren în comuna Bucium, aflată la periferia orașului Iași, spre a avea unde strânge și depozita daniile care urmau să fie trimise mai apoi la Muntele Athos, acestea fiind necesare atât pentru hrana monahilor moldoveni, cât și pentru ajutorarea la construcția schitului atonit. În acea perioadă, pe teritoriul actual al mănăstirii se afla o vie și o clădire modestă (care a fost transformată mai târziu într-o mică biserică unde călugării să-și poată face pravila zilnică).
În anul 1863, prin eforturile ieromonahilor Nifon Popescu, primul stareț al Schitului Prodromu din Sfântul Munte Athos, și Nectarie s-a întemeiat Schitul Bucium, metoh al schitului atonit. Hramul schitului era “Sfinții Atonului”, schitul fiind sfințit în data de 19 iunie 1871, ceremonia religioasă fiind oficiată de către mitropolitul Calinic Miclescu. În aceea perioadă zona nu era la fel de locuită ca astăzi, iar mijloacele de transport nu circulau în zonă, astfel monahi trăind izolați de viața lumească. Până anul 1918, lăcașul de cult era numit “Metoh” sau “Conacul Bucium”, deoarece aici se odihnea, adesea, mitropolitul Pimen Georgescu. În timp lăcașul de cult a început să fie cunoscut drept Schitul Bucium.
Mănăstirea Hadâmbu – oază de liniște și spiritualitate
Inițial schitul cuprindea doar trei chilii modeste și era acoperit cu țiglă. În timp însă acestea s-a extins, dat fiind că în anul 1942 s-a cumpărat moșia de la Ioana Rosetti-Roznovanu, care se întindea pe 22 de hectare. Începând cu anul 1950, comuna Bucium a fost integrată municipiului Iași, în anii următori biserica fiind recondiționată și extinsă, urmând a fi sfințită în anul 1967. n anul 1991, schitul Bucium a fost ridicat la rangul de mănăstire de către mitropolitul Daniel, formând o comunitate monastică cu 16 viețuitori. Aici se află în prezent Casa Roznovanu (reședință mitropolitană), un frumos parc dendrologic și principala fermă viticolă a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Lasă un răspuns