Mănăstirea Frumoasa a fost ridicată între anii 1836-1839, ctitorul său fiind egumenul Ioasaf Voinescu. Biserica Mănăstirii Frumoasa este o construcție în stil ucrainean, fapt ce o deosebește de celelalte mănăstiri ieșene.
Pe frontispiciul său, descoperim o pisanie, scrisă cu caractere chirilice, care sună astfel: „Această sfântă și dumnezeiască biserică s-a zidit din temelie pre cum să vede de preacuviosul arhimandrit și cavaler Chir Ioasaf Anastasă ce-i zic și Voinescu, cu toată cheltuiala sa, întru cinste mai-marilor Voevozi Mihail și Gavriil și întru cinstea Preacuratei Adormirii Maicii lui Dumnezeu, spre vecinica pomenire, rugând pre cei din urmă ocârmuitori aceștei mănăstiri, ca să facă pomenire la zilele acestor praznice și pentru cel ce a zidit acest sfânt lăcaș. S-au început această zidire la anul 1836 și sau sfârșit la anul 1839”.
Mănăstirea Frumoasa nu impresionează doar datorită arhitecturii sale exterioare, la interior lăcașul de cult este bogat ornamentat.
Până în momentul secularizării averilor mănăstirești, din 1863, Mănăstirea Frumoasa era una dintre cele mai bogate lăcașuri de cult ale Iașului și deținea nu mai puțin de 16 moși. După anul 1863, curțile domnești au fost transformate în cazarmă, jucând totodată și rol de închisoare militară a Corpului IV Armată.
În anul 1889. mănăstirea a fost transformată în biserică parohială, păstrându-și acest statut până în 1941. A funcționat ca biserică parohială ți în intervalul 1945-2002. În anul 2002, Mănăstirea Frumoasa și-a recâștigat statul de mănăstire, între zidurile sale viețuind o obște de maici.
Lasă un răspuns